S. A. Chakraborty – Rézkirályság (Dévábád-trilógia 2.)

Halihó!

Emlékeztek még tavaszi projektünkre, a Bronzváros című kötettel kapcsolatban? Nos, jó hírem van, a trilógia második része napokon belül a boltokba kerül. Az Agave Könyvek volt olyan kedves, és már a hivatalos megjelenés előtt megosztotta velünk a Rézkirályságot, amiről a mai bejegyzésem szól. Több, a könyvet érintő bejegyzéssel is készültünk szokás szerint, ezeket itt olvashatjátok.

A könyvet nagyon köszönöm az Agave Könyvek-nek!

Fülszöveg

covers_557064.jpg
 Agave Könyvek, Budapest, 2019
608 oldal 

S. A. Chakraborty folytatja a Bronzvárosban megkezdett elsöprő kalandot. Megteremt egy olyan világot, ahol a dzsinnek egyetlen csettintéssel lángokat idéznek, a vizeket pedig áthatja az ősi mágia; ahol a vér ugyanolyan veszélyes lehet, mint bármelyik bűbáj, és egy eszes kairói szélhámos átformálja egy királyság sorsát.

Nahri élete mindörökre megváltozott abban a pillanatban, amikor az egyik svindlije közben véletlenül megidézte Dárát, a félelmetes, rejtélyes dzsinnt. A lány kairói otthonából elragadva bekerült Dévábád fényűző királyi udvarába, ahol sebesen ráébredt, hogy a szélhámosi tehetsége nélkül nem sokáig marad életben.

A csatát követően, mely során Dára odaveszett Ali herceg kezétől, Dévábád bezárkózott. Nahri kénytelen új utat törni magának, méghozzá a szívét elrabló testőr védelme és a barátjának tekintett herceg bölcsessége nélkül. Ám miközben elfogadja az örökségét és a vele járó hatalmat, tudja, hogy igazából aranyketrecbe zárták: a király az egykor az ő családját illető trónusról tartja szemmel, és egyetlen ballépés a törzse végét jelentheti.

Mindeközben Alit száműzték, amiért szembe mert szállni az apjával. Orgyilkosoktól üldöztetve hányódik ősei földjének könyörtelen rézszín homokján, és kénytelen azokra a félelmetes képességekre támaszkodni, amelyekkel a máridok – a kiszámíthatatlan vízszellemek – ajándékozták meg. De mindez azzal fenyeget, hogy feltárja a családja egy rég eltemetett titkát.

Az új évszázad közeledtével a dzsinnek ünneplésre gyűlnek Dévábád égig érő bronzfalai közt, ezalatt egy láthatatlan fenyegetés fortyog a sivár északon. Ez az erő egyenesen a város kapujára zúdítaná tűzviharát… és egy olyan harcos segítségét keresi, aki a világok között ragadt, és meghasonlott az elkerülhetetlen erőszakos kötelessége és a talán kiérdemelhetetlen béke között.

értékelés

A második kötet története közvetlenül ott veszi fel a fonalat, ahol az előző abbahagyta: Ali egy sivatag közepén vesztegel száműzöttként, Nahri pedig Muntadzir hitvese lett. Majd huss, repülünk öt évet az időben, és ezalatt sok minden megváltozik: Nahri maga lett a Bánu Nahida, nem csupán egy esetlen, kairói safit lányka. Beletanult az udvari életbe, annak minden előnyével és hátrányával együtt. A másik oldalon Ali áll, aki egy világvégi falu megmentőjévé avanzsált száműzött hercegből. Már a Bronzváros végén sem klappolt vele valami – rémlik a márid megszállás? Nos, úgy látszik, ennek hosszabb távú következményei vannak.

Két megszokott főszereplőnk szemszöge mellé kaphatunk egy harmadik, meglepi vonalat is: Dárajavahus-e Afsin visszatér a halálból. Másodjára. Ezzel a visszatéréssel pedig egy Náhida összeesküvésbe csöppenhetünk, ahol beigazolódik gyanúnk, miszerint Manézse, az “igazi” Bánu Náhida, Nahri anyja valójában nem halt meg. Sőt, az ifritekkel összefogva tervezgeti Dévábád visszafoglalását. Mit ad isten, pont a Navasztem, az új nemzedék eljövetelének ünnepére.

Ez már most izgi, nem? Dehogynem! Azt hittük, kedvenc dzsinn harcosunk odaveszett az előző kötet végén, és én már félig Alira is keresztet vetettem. Ezzel szemben mindketten főszereplői a kötetnek, sőt, mivel Dára története külön szálon fut, ezért a buksijába is beletekinthetünk. Végignézhetjük, ahogy új, ismeretlen erejével, lelkiismeret-furdalásával, kötelességtudatával, Nahrihoz fűződő érzelmeivel és harcos mivoltával küzd meg minden egyes nap. Sötét egy utazás ez Dárával.

Mint említettem, a könyv három szálon fut: Dára, Ali és Nahri történetét olvashatjuk. Ali történetszála a messzi Bir Nabatban kezdődik, ahol Ali viszonylag kényelmes életét alapozott meg magának, főként a vízzel kapcsolatos képességeinek köszönhetően. Azonban egy  ajánle  cselszövés viszonylag hamar Dévábádba sodorja. Ahonnan apja parancsára Navasztemig nem távozhat, és a visszatérő boldog herceget kell játszania. Ali anyjával, Haszéttal is találkozhatunk a kötetben.

Nahri élete a szokásos mederben folyik – nappal Bánu Náhida, éjszaka a trónörökös felesége. A kettő között pedig egy szerelmét elvesztő, átvert barát, aki öt év elteltével sem tudott megbirkózni az őt ért traumával. Egy napon Zajnabbal, a hercegnővel kisebb városi kalandra indulnak, amikor felfedezi a régi náhida kórházat, és fejébe veszi annak felújítását. Ebbéli terveiben Ali is támogatja. A három történet-fonal a kötetben természetesen összeér, és akkor minden a helyére kerül, még az is, aminek előtte talán sok értelmét nem látta az olvasó.

Nem akarok túl sokat leírni a könyv cselekményéről, pedig annyira izgalmas és összetett, hogy legszívesebben minden olyanról beszámolnék, amit imádtam. De próbálok spoiler-mentes maradni, szóval csak annyit mondok: ha valamilyen könyvnek magával ragadó hangulata van, az biztosan ez a kötet. Az írónő már az első könyvben is zseniálisan festette le ezt a világot, ott érezhettük magunkat a felperzselt patak partján Dárával, a saját bőrünkön éreztük a Nagy Bazár kavalkádját, és a szereplőkkel együtt izgultunk, féltünk és örültünk minden egyes esemény kapcsán. Legalábbis én biztosan. Megyjegyezném továbbá, hogy a könyv két másik történetre emlékeztetett: Alwyn Hamilton – A ​szultán foglya ugrott be róla, vagyis főleg A Sivatag lázadója trilógiának a főgonosza, a szultán, aki több jellemvonásában is Gasszánra, a Dévábádi szultánt juttatta eszembe. A másik kötet, ami beugrott a Tűz és jég dala sorozat, azaz a Trónok harca. Abban voltak ilyen összetett, sok szálon futó politikai játszmák, mint amiket ebben a könyvben is olvashatunk. Persze a Tűz és jég dala terjedelméből adódóan jóval összetettebb, de arra emlékeztetett. Mindent összegezve, a szövevényes politikai küzdelmek iránt rajongók is megtalálták azt a könyvet a Rézkirályságban, amit kerestek.

Az események pedig? Na, hát abból szokás szerint nem volt hiány izgalmakban. Eseménydús, fordulatos kötetet olvashatunk, amelynek néhány összefüggésére és átverésére ugyan viszonylag könnyen rájön az olvasó, de azért higgyétek el, számos olyan meglepiben is lesz részetek, ami közel sem volt egyértelmű. Szóval: izgalmas, pörgős, fordulatos, ízig-vérig fantasy –  pontosan ezt vártam el a könyvtől, és ezt is kaptam. A történet izgalmas eseményfolyama közepette teret ad azért a történet arra is, hogy minél jobban megismerhessük a dzsinnek múltját, történelmét, illetve más fajokkal kapcsolatban is részletesebb bemutatással találkozhatunk (pl. máridok). Emellett az események hátterében futó politikai, dzsinn törzsek és családok közötti harc is részletesen elénk tárul.

Hogy a szereplőkről is ejtsek néhány szót: a kötet új szereplőit nagyon kedveltem, például Ali barátai, akik elkísérték Dévábádba, ők elég jól eltalált figurák. Az uralkodói családot is jobban megismerhetjük, valamint szereplőink esetenként bámulatos karakterfejlődésen mennek keresztül a kötet eseményei folytán, ami szintén nagyon jól el lett találva. És persze jó volt visszatérni ismét Nahri, Dara és Ali kalandjaihoz.

Összességében azt kell mondanom, imádtam az egész könyvet, meg jobban, mint az első részt, pedig már annak olvasását is nagyon élveztem. Sok kérdésre választ kaphatunk a könyvben, azonban rengeteg izgalmas eseményt rejt még ez a világ, és a végjáték pillanatai ennek kellőképpen meg is ágyaznak. Kíváncsian várom a következő, befejező részt, a Rézkirályság pedig 5/5 csillagot érdemel tőlem.

poppy2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s