értékelés · fantasy · Horror · ifjúsági · prológus · tematikus hét · várólista · young adult

Erin A. Craig: House of Salt and Sorrows – Só és bánat háza

Halihó!

Magánkönyvtár olvasó hetünk ismét elérkezett a Prológuson. Biztosan nektek is csücsül a polcon egy rakás olyan könyv, ami arra vár, hogy ne csak kívülről ismerkedjetek meg vele, hanem bizony a belsejével is. A Só és bánat háza november óta szemezik velem, végre sort kerítettem rá, és abszolút nem bántam meg.

A recenziós példányért nem tudok elég hálás lenni a Könyvmolyképző Kiadónak!

Értékelés

A Só és Bánat háza című kötet egy rendkívül sötét, komor történet, amit már a címe is sejtet, valamint a borító is (ami egyébként szerintem nagyon szépre sikerült). A sztori egyes szám első személyben kerül bemutatásra nekünk, főhősünk, a felnőttkor küszöbén álló Annaleigh szemüvegén keresztül.

Már a felütés is búskomor: egy temetésen veszünk részt. Évek óta gyászban él a család, Annaleigh nővérei sorra meghalnak.  Eulalie halála azonban más volt, főhősünk nem tud hinni benne, hogy csak egy véletlen baleset áldozata lett. A lány természetesen képtelen ennyiben hagyni a dolgokat és elkezd a nővére halála után nyomozni, amiben a családja nem hajlandó segíteni, ráadásul

A helyszín egy szintén eléggé komor környezet, egy szigeten él a család, a Salann-szigetek urának gyermekei a lányok, a kötet főszereplői. Minden csupa szikla és só, hideg és komor. A lányok édesanyja is elhunyt, amikor legkisebb húguk született, apjuk pedig feleségül vett egy fiatal lányt, aki ráadásul Eulalie temetését követően jelenti be, hogy terhes. Annaleigh próbál vele kedves lenni, befogadni a családba, néhány testvére viszont nem így viselkedik, legidősebb nővére, Camille egyáltalán nem békélt meg a dologgal.

A család úgy dönt, hogy elég a gyászból, egy bált rendez. A szigetvilág lakói azonban félnek: úgy hírlik, átok ül rajtuk. És kezdi úgy gondolni Annaleigh, hogy nem alaptalanul, amikor meglátja elhunyt nővérei szellemét éjnek évadján. Ráadásul legkisebb húga, Verity is nagyon furcsán viselkedik, hátborzongató történeteket mesél és ijesztő dolgokat rajzol.

A könyv egyébként végig eléggé komoly, feszült és helyenként hátborzongató. Nekem elég magas az ingerküszöböm az undorító, félelmetes és hasonló dolgok tekintetében, de volt azért néhány kemény jelenet a könyvben, gyakorlatilag horror elemekkel. A könyv tulajdonképpen egy fantasy, a varázslat is jelen van benne, olyan dolgokban jelenik meg, amiről nem is gondolnánk. Nagyon tetszett egyébként az írónő által megálmodott hiedelemvilág, az istenekről szóló mesék. A nyomozás-szál is jól meg volt írva, kis adagokban kaptunk információkat, végig izgalmas tudott lenni annak ellenére, hogy az első perctől tudni lehetett egy-két fontos dolgot.Ez azonban nem vont le igazából a kötet érdekességéből, mert a többi része kárpótolt érte. Maga a történet az, ami nagyon tetszett, különösen a félelmetesebb részei, Annaleigh az őrület határán.

Megkedveltem a kötet szereplőinek nagy részét. A főszereplő lány kivételesen viszonylag gyorsan belopta magát a szívembe, idegesítő tini allűröktől mentes volt, amit nagyra értékeltem. A testvéreivel együtt alkotott egy nagy egészet, mégis kívülálló volt közöttük. A rejtélyes, jóképű idegen, Collum lesz a segítségére a nyomozásban, akibe nyilván bele is szeret. Talán ő az egyetlen, aki egy kissé túl tökéletes, valamint az ő történetét olvastam volna még egy kicsit, főként a hátterét.

Egyetlen dolgot tudok felhozni a könyv ellen, az pedig a vége. Nekem egyáltalán nem tetszett, ahogy végül alakultak a dolgok a kötet utolsó oldalain, de persze tudom, hogy sokan szeretik az efféle lezárást, és értem is. Szerettem volna azonban, ha az írónő felvállal egy keményebb befejezést. Remélem nem mondtam ezzel sokat, igyekszem mindig spoiler-mentesen írni a bejegyzéseim.

Annak ellenére, hogy a legvége a könyvnek nem lett a legnagyobb kedvencem, bizton állíthatom, hogy egyébként egy nagyon érdekes, izgalmas és különleges történet a Só és bánat háza. 5/4 csillagot adok a könyvre, és nyugodt szívvel ajánlom főleg azoknak, akik kedvelik a kis horror elemekkel fűszerezett ifjúsági fantasykat.

Fülszöveg

Gondold ​meg, kivel táncolsz…
Ahogy gyönyörű testvérei titokzatos körülmények közepette életüket vesztik a szigeten, ahol magányos birtokuk áll, Annaleigh kénytelen fényt deríteni a családját kísértő átokra.
Annaleigh burokban éli az életét Highmoorban a nővéreivel, az apjával és a mostohaanyjával. Egykor tizenketten voltak, de most, hogy négy lány élete hirtelen véget ért, magány kísérti a pompás termeket. Egyik haláleset tragikusabb a másiknál – egy járvány, egy esés, egy fulladás, egy zuhanás –, és a környező falvakban azt pletykálják, hogy a családot megátkozták az istenek.
Annaleigh-t kísérteties látomások kínozzák, és egyre erősebben él benne a gyanú, hogy a nővérei nem balesetet szenvedtek. A lányok minden éjjel kiszöknek otthonról, hogy fényűző bálokra látogassanak el, hajnalig táncoljanak selyemruhájukban és csillogó cipellőjükben, és Annaleigh nehezen jut dűlőre, megakadályozza-e őket ebben, vagy csatlakozzon hozzájuk a tiltott találkozókon. Kivel – vagy inkább mivel – táncolnak valójában?
Amikor Annaleigh közelebb kerül egy titokzatos idegenhez, aki maga is titkokat őriz, versenyt kell futnia az idővel, hogy eloszlassa a családjára boruló sötétséget, még mielőtt őt magát ragadja el legközelebb.
Lebilincselő regény tele mágiával, fátyolselyem szoknyákkal és hosszú, sötét folyosókkal.
Hagyd, hogy magával ragadjon!

Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó, 2022, 448 oldal

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s